Gzim Rewind

A documentary film project

När Knutte Wester träffade flyktingen Gzim i Boliden var han åtta åring. Det började med att han lånar Westers Kamera för att filma sin egen ankomst till flyktingförläggningen. Han har vuxit upp i flyktingläger, utvisats gång på gång och flytt igen och igen. Men han är positiv och optimistisk till det nya landet. Efter ett år på flyktingförläggningen berättar han att han ska bli utvisad från Sverige. Två år efter att Gzim utvisats från Sverige reser Wester till Kosovo för att finna honom. Gzim är tillbaka på den plats han en gång fördrivits ifrån. Han är förvirrad och pratar en blandning av sin barndoms alla språk; albanska, tyska, engelska, norska och svenska. Wester återvänder när Gzim är tonåring. Han pratar bara albanska och de förstår inte varandra. Det är kallt, både i luften och mellan människorna. Där börjar filmen Gzim Rewind. Den är en resa genom en ung flyktings liv; från tonåren i ett trasigt Kosovo baklänges genom tiden till flykten, till Norge och till året på flykting- förläggningen i norra Sverige.
Tillbaka till den där dagen på en frusen sjö då hans värld än en gång slets isär.

Idag är den pojken vuxen. Men vid det finns nya barn på nya flyktingförläggningar. Berättelsen blir till en metafor om flykt, förlust och förvisning.

¿Gzim Rewind¿ producerades i samarbete med Sveriges Tele- vision och visades i februari 2012. Filmen hade biopremiär på Tromsö International Film Festival och Göteborg International Film Festival i januari 2012 där den fick Juryns hederspris respektive nominerades till dragon Award for Best Swedish documentary. därefter har den visats på flertalet festivaler runt om i Europa och belönats med flera priser.